Vliv alkoholu na organismus je předmětem tisícovek publikovaných vědeckých článků po celém světě. To ve společnosti vyvolává rozdílné názory na konzumaci tzv. přiměřeného množství alkoholu. Podle některých může být prospěšná, podle jiných je jakákoli konzumace alkoholických nápojů potenciálně riziková.
V poslední době se ukazuje, že společnosti vyrábějící, či distribující alkohol zvyšují finační prostředky poskytované institucím pracujícím na výzkumu vlivu alkoholu na lidský organismu. Od roku 2009 došlo ke zvýšení prostředků poskytovaných těmito firmami o 56 %. To vyvolává obavy o možné předpojatosti výzkumů vedených takto financovanými laboratořemi. Vědecký tým z University of York potvrzuje, že podobně financovaných studií je v současnosti asi 13 500.
"Na poli vědy je několik legitimních oborů, které mohou být financovány přímo od alkoholových společností. Jsou to především enviromentální dopady použitého materiálu, zefektivnní produkce, či použití alternativních surovin. Avšak dopady na lidské zdraví by měly být zkoumány pouze nezainteresovanými institucemi," říká Su Golder z University of York.
Podle jeho tvrzení stále rostou obavy o kompetenci těchto výzkumů. Některé laboratoře jsou totiž financovány společnostmi, které jsou pouze propojené s alkoholovým průmyslem a pro obyčejného pozorovatele je obtížnější tato spojení odhalit. Vzniká jakási šedá zóna, ve které je výzkum financován společností distribující alkohol, ale není to na první pohled vidět.
Vědci podílející se na tomto pozorování věří, že odhalili pouze zlomek studií, které jsou takto fianncovány. Podobnou situaci vědci zažili i s výzkumy financovanými tabákovými a farmaceutickými společnostmi. I zde docházelo k jisté předpojatosti u některých studií.
Zdroj: york.ac.uk
Foto: Wil Stewart, Unsplash


Petr Kašík
V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie
sledovat :
Vstup do diskuze