Vědecký tým dr. Cathie Martin z The John Innes Center v Anglii naprogramoval rajčata tak, aby jejich dužina a slupka obsahovaly stejné množství prekurzoru vitamínu D jako dvě vejce nebo 28 gramů tuňáka, nejčastěji doporučených zdrojů vitamínu D. Po expozici UV záření se z provitaminů stal vitamin D3. Studie byla publikována v časopise Nature Plants.
„Podařilo se nám biologicky zvýšit expresi provitaminu D3 použitím genetické manipulace. Díky tomu víme, že by rajčata mohla být použita jako rostlinný zdroj vitaminu D3,“ říká Cathie Martin.
Podle některých studií trpí deficiencí vitaminu D až 40 % Evropanů. „Díky tomu, že zvýšenou hladinu obsahují i listy rostliny, může náš výzkum pomoct producentům vyrobit efektivní a levné suplementy vitaminu D,“ dodává. Listy v tomto případě obsahovaly 600 mikrogramů provitaminu D3 na 1 gram. Což je až 60krát více než je doporučená denní dávka pro dospělého člověka.
Hladinu vitaminu D v těle může kromě expozice slunečnímu záření zvýšit vhodná strava. Zdrojů je však málo, a ještě méně těch vhodných pro vegany. Rajčata však obsahují 7-dehydrocholesterol (7-DHC), prekurzor vitaminu D3. Genetickou úpravou enzymu štěpícího 7-DHC v rajčatech, dosáhl vědecký tým požadované zvýšené hladiny prekurzoru vitaminu D, který může být v přítomnosti slunečního záření přeměněn na vitamin D.
Snížená hladina 7-DHC nebo vitaminu D je spojená s neurodegenerativními onemocněními, jako je Parkinsonova choroba a demence. Svou roli hraje i u některých typů rakoviny. Geneticky upravená rajčata by mohla v tomto případě preventivně pomoci. S věkem totiž automaticky dochází k fyziologickému snižování exprese 7-DHC.
Zdroj: https://www.nature.com/articles/s41477-022-01154-6(i.f. 13,3)
Foto: Sangharsh Lohakare, Unsplash
Více z genetiky na CZECHSIGHT:






Petr Kašík
V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie
sledovat :
Vstup do diskuze