„Většina potravin se kazí ze stejného důvodu – kvůli růstu mikrobů," říká Michael Sulu, odborník na chemii potravin z University College v Londýně. Tomuto růstu lze částečně zabránit účinnou konzervací, a to včetně sušení, solení, chlazení nebo skladování ve vzduchotěsných nádobách. Pravdou ovšem je, že je téměř nemožné odstranit všechny mikroby, aniž by to nenarušilo chuť samotného jídla.
Existuje tedy recept, díky kterému by potraviny vydržely desítky nebo stovky let? Odpověď zní ano.
Společnost Huel a její originální recept na trvanlivost potravin
Mezi výrobce, které mohou zaručit vynikající trvanlivost, patří například anglická společnost Huel, která vyrábí kompletně vyváženou stravu s proteiny, karbohydráty, tuky, minerály i vitamíny. Pokud si však myslíte, že toto jídlo vás uchvátí svou atraktivní vizuální prezentací, pak jste na omylu – všechny Huel příchutě mají podobu jemného prášku. Tato podoba je však dostává do velké výhody, a tou je snadná skladovatelnost.
Kouzlo jejich předlouhé trvanlivosti spočívá ve způsobu konzervace. „Naše výrobky balíme tak, abychom zabránili vlhkosti, světlu a kyslíku,“ říká Rebecca Williams, nutriční specialistka v Huel. „Balení musí být také sterilní, takže k odstranění mikrobů na obalu, používáme páru nebo kyselinu.“ A tento způsob konzervace má skutečný úspěch – podle Michaela Sulu by toto práškové jídlo mohlo vydržet až sto let.
Zdroj textu: https://www.bbc.com/future/article/20200330-which-foods-are-best-to-eat-after-the-apocalypse
Zdroj obrázku: https://www.bbc.com/future/article/20200330-which-foods-are-best-to-eat-after-the-apocalypse


Petra Pruden
Nadšená socioložka, která ráda píše o nových start-upech, vědě i technologii. Miluje sport, grafický design a mexickou kuchyni.
Vstup do diskuze