Loni KFC na svém menu představilo rostlinnou náhradu kuřecího masa. Teď jde společnost o krok dál. Z kuřecích buněk vytvořených v laboratoři chtějí pomocí biotisku vytvořit maso.

Takové maso se nazývá pěstované maso nebo maso in vitro. S masem vytvořeným v laboratoři se experimentuje již několik let. Vytváří se tak, že se vezme svalová buňka z krávy, prasete nebo třeba kuřete a výzkumníci poté tyto buňky v laboratoři uměle reprodukují.

Cílem je vytvořit jedlé maso, které vypadá a chutná stejně jako normální maso. Jen pro něj není potřeba zabíjet zvířata, používat hormony a provozovat farmy, které mají dopad na životní prostředí.

Výzkum, který probíhá v ruské laboratoři ještě není u konce. Stále existují překážky, které je potřeba vyřešit, nicméně výsledný produkt se bude moci vytvořit levně a jednoduše.

Svalové buňky zvířat se v laboratoři kombinují s „rostlinným materiálem“. Maso je následně patentovanou aditivní metodou biotisku vytvarováno do kuřecí nuggety a KFC ho už jen dochutí. První nuggety z pěstovaného masa by měly být připraveny k ochutnání během podzimu letošního roku.

Generální ředitelka KFC Russia, Raisa Polyakova řekla: „Produkty z laboratorně pěstovaného masa jsou dalším krokem ve vývoji našeho konceptu ‚restaurace budoucnosti‘. Náš experiment v testování technologie 3D biotisku kuřecích produktů může pomoci poukázat na některé blížící se globální problémy.“

Laboratorně vypěstované kuřecí maso vytvořilo už několik jiných firem, např. americké Memphis Meats nebo izraelský startup SuperMeat. KFC je ale první fastfoodový řetězec, které maso chce samo vyrábět i prodávat.

Zdroj: https://newatlas.com/science/kfc-lab-grown-chicken-nuggets/

Obrázek: KFC