Tým vedený vědci z Van Andel Institutu objevil souvislosti mezi nadměrnou konzumací cukru a poruchami mitochondrií. Ty jsou v buňce zodpovědné za tvorbu energie a přezdívá se jim "buněčné elektrárny". Větší množství cukru pak způsobuje, že se stávají méně účinnými. Studie byla publikovaná v časopise Cell Reports.

"Cukr je pro tělo naprosto esenciální. Avšak jen v určitých dávkách. Nám se podařilo zjistit, že velké množství cukru ovlivňuje kompozici lipidů (zjednodušeně tuků) v těle a tím mění strukturu mitochondriální membrány, která je pro její funkci důležitá," říká Ning Wu, spoluautorka studie.

Vysoký příjem glukózy snižuje koncentraci polynenasycených mastných kyselin (tzv. PUFA) v mitochondriální membráně, a kvůli tomu se stávají mitochondrie méně výkonné. PUFA jsou důležité jak pro správnou funkci mitochondrií, tak v rámci správné funkce zánětu, krevního tlaku a buněčné signalizace. Ve chvíli, kdy je příjem cukru vyšší, jsou syntetizovány jiné PUFA, které nejsou v membráně dostatečně flexibilní a účinné. Kvůli tomu dochází k poškozování mitochondrií.

K reverznímu efektu došlo ve chvíli, kdy autoři studie podali myším nízkosacharidovou dietu. Situace v mitochondriální membráně se vrátila do normálu. "My sami jsme schopni poznat, kdy mitochondrie v našem těle nepracují správně. V takovou chvíli se můžeme cítit malátně a rychleji se unavovat," dodává Wu. Studie nemá za cíl dávat nutriční doporučení, pouze objasňuje možný důvod raných fází metabolických poruch.

Zdroj: Cell Reports; Vai
Foto: Daria Gordova, Unsplash