Káva obsahuje pro naše tělo několik prospěšných sloučenin, včetně kofeinu, který je stimulantem centrální nervové soustavy a diterpenů, které tvoří v našem těle biologicky důležité sloučeniny jako např. retinol a retinal. Kyselina chrorogenová, kteráse také vyskytuje v kávě, způsobuje mírné snížení krevního tlaku. Současná studie ukazuje, že obvyklá konzumace kávy je spojena s prevencí chronických a degenerativních stavů včetně rakoviny, kardiovaskulárních chorob, cukrovky a Parkinsonovy choroby.
Kofein, nejčastěji zkoumaná sloučenina v kávě, má pozitivní vliv na funkci ledvin a denní konzumace kávy je spojena s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin. Přestože ostatní sloučeniny v kávě jsou méně studovány, je známo, že sloučeniny jako kyselina chlorogenová a trigonelin snižují obecný zánět a oxidační stres. Hlubší přezkoumání konzumace kávy by mohlo pomoci dalšímu výzkumu na snížení rizika rozvoje progresivního onemocnění ledvin u lidí.
Nedávno vědci zkoumali účinky konzumace kávy na akutní poškození ledvin (AKI-acute kidney injury). Tato studie byla publikována v Kindney International Reports. Ročně kvůli AKI je hospitalizováno přibližně 18% lidí. Vědci z analýzy zjistili, že vyšší konzumace kávy je spojena s nižším rizikem výskytu AKI.
Nejprospěšnější množství kávy pro naše tělo
Na tuto studii vědci použili údaje od 14 207 dospělých ve věku 45–64 let ze studie o riziku aterosklerózy v komunitách (ARIC).
Výzkumníci hodnotili spotřebu kávy účastníků během jejich první návštěvy prostřednictvím dotazníku o frekvenci jídla. Celkové vyhodnocení zahrnovalo:
• 27 % nikdy nepilo kávu
• 14 % vypilo méně než šálek kávy denně
• 19 % vypilo 1 šálek denně
• 23% pilo 2-3 šálky denně
• 17 % vypilo více než 3 šálky denně
Výsledky studie poukázaly na to, že jedinci, kteří konzumovali jakékoli množství kávy, měli o 11% nižší riziko vzniku AKI v porovnání s jedinci, kteří kávu nekonzumovali. Výzkumníci dále zaznamenali vztah mezi AKI a příjmem kávy v závislosti na dávce, přičemž nejpodstatnější snížení rizika zaznamenali ti, kteří konzumují 2-3 šálky kávy denně.
Protektivní účinky kávy
Ve studii vědci poznamenali, že jejich zjištění mohou být výsledkem bioaktivních sloučenin v kávě, které zlepšují perfuzi a využití kyslíku v ledvinách.
Autoři studia Dr. Kalie L. Tommerdahl, odborný asistent pediatrické endokrinologie na University of Colorado, a Dr. Chirag Rohit Parikh, ředitel Divize nefrologie na Univerzitě Johnse Hopkinse pro Medical news Today zmínili, že provedli doprovodná studie k dalšímu pochopení potenciálních mechanismů.
"Studovali jsme deset mladých lidí ve věku 12 až 21 let s diabetem 1. typu a zaměřili jsme se na posouzení účinků potvrzené 7denní kúry jednoho studeného nápoje Starbucks denně (325 ml, 175 mg kofeinu)," řekli.
"Studie zahrnovala nedostatek vzorků. I když se potvrdilo, že tato intrarenální opatření můžeme efektivně posoudit u dospívajících s diabetem 1. typu, nezjistili jsme žádné rozdíly ve funkci ledvin po krátkém průběhu denní konzumace kávy," dodali.
Výzkumníci dospěli k závěru, že je třeba dále vyhodnotit fyziologické mechanismy, které jsou základem potenciálně ochranných účinků konzumace kávy ve větších studiích s delším trváním.
A co jiné nápoje s kofeinem?
Dr. Weir poznamenal, že studie měla mnoho omezení, která autoři ve svém článku zohlednili.
Když se Dr. Tommerdahl a Dr. Parikh ptali na tato omezení, řekli, že hlavním omezením bylo, že použili „dotazník o frekvenci jídla, který spoléhal spíše na vzpomínky účastníků než na přímé měření k posouzení průměrné denní spotřeby kávy“.
"Kávové přísady, jako je mléko, smetana, cukr nebo sladidla, by také mohly ovlivnit výsledky a zaručit další vyšetřování," dodali.
Úvodní foto: Unsplash, Mike Kenneally
Zdroj: Medicalnewstoday.com
Původní studie: Kidney International Reports
Více o kávě a ledvinách na czechsight:






Martina Csomová
Studentka Fyziologie živočichů a člověka zabývající se kardioprotektivními mechanismy. Ve volném čase si ráda přečte knížku, chodí na procházky do přírody a vymýšlí nové recepty.
Vstup do diskuze