Mnoho lidí přechází na rostlinnou stravu ze zdravotních nebo ekologických důvodů. Některé z těchto diet zahrnují náhražky masa, které napodobují textury a chutě tradičních masných výrobků.
Nedávná studie publikovaná v časopise Nutrients se zabývala několika aspekty nutriční hodnoty oblíbených alternativ masa. Vědci zjistili, že náhražky masa jsou pravděpodobně špatným zdrojem železa a že mnohé poskytují nedostatečné množství zinku.
Zdroje bílkovin a náhražky masa
Bílkoviny jsou nezbytnou součástí lidské stravy a zdrojů bílkovin existuje mnoho. Živočišné bílkoviny lze získat z kuřecího, rybího nebo hovězího masa. Lidé, kteří maso nejedí, mohou přijímat bílkoviny ze zdrojů, jako jsou fazole, semena a čočka. Tato rostlinná strava může mít řadu výhod, včetně zlepšení zdraví a šetrnosti k životnímu prostředí.
Aby výrobci oslovili tento stále početnější trh vegetariánů, pracovali na vývoji náhražek masa. Tyto alternativní pokrmy chutnají podobně jako maso, ale pocházejí z rostlinných zdrojů. Příklady alternativ masa zahrnují tofu, tempeh a seitan.
S narůstající oblibou některých náhražek masa, vzrostla i zvědavost vědecké obce. Vědci se snaží prověřit výhody těchto výrobků a jejich celkovou nutriční hodnotu.
Nutriční hodnota alternativ masa
Nová studie se zabývala nutriční hodnotou 44 náhražek masa a zaměřila se na složky, jako jsou vláknina, tuk, bílkoviny, a obsah soli. Dále hodnotila biologickou dostupnost náhražek zinku a železa. Živočišné produkty, jako jsou maso a mořské plody, jsou dobrým zdrojem zinku a železa, a proto je nezbytné studovat srovnání náhražek masa.
Zatímco alternativy masa mohou obsahovat železo a zinek, tělo je nemůže vždy využít kvůli sloučenině zvané fytát. Fytát (kyselina fytová) snižuje schopnost těla absorbovat železo a zinek a je obsažena v mnoha náhražkách masa.
Autorka studie Inger-Cecilia Mayer Labba, která pokračuje ve svém doktrandském výzkumu na Chalmers University of Technology ve Švédsku, vysvětluje, že „fytát se hromadí při extrakci rostlinných proteinů běžně používaných k výrobě náhražek masa. A je již desetiletí známo, že má inhibiční účinek na vstřebávání železa již při velmi nízké koncentraci.“
Velké rozdíly v nutriční hodnotě
Vědci zjistili mezi produkty velké rozdíly v nutričních hodnotách. V případě zinku byl u většiny produktů zjištěn jeho nedostatek. Výjimkou byly mykoproteinové výrobky pocházející z hub. Zjištění této studie naznačují, že mykoproteinové produkty by mohly být dobrým zdrojem zinku. Přesto autoři studie přiznávají, že odbourávání buněčných stěn hub by mohla představovat zátěž pro organismus.
Pokud jde o železo, žádná ze studovaných alternativ masa nebyla zdrojem adekvátního množství železa. Hlavní výjimkou byl tempeh, který se přiblížil úrovni výživových požadavků.
Výsledky studie tak ukazují, že je nutné přijímat železo z jiných zdrojů, než z alternativ masa.
Originální publikace: Nutrients | Free Full-Text | Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market (mdpi.com)
Zdroj: MedicalNewsToday
Obrázek: James Strange via Google Creative License
Více o výživě na CZECHSIGHT:




Veronika Zvolská
Absolventka PřF UK, volejbalistka se zálibou ve vaření, zahradničení a keramice
sledovat :
Vstup do diskuze