Líbivý marketing dokáže v suplementačním průmyslu zakrýt ledacos. Například i skutečnost, že je doplněk stravy plný látek, které ale ve zdravém jídelníčku nemají místo. Syntetická aditiva sice svou funkci pro bezproblémovou výrobu suplementu splní, nad jejich nezávadností ale stále visí otazník. Valná většina souvisejících studií je totiž prováděna na zvířatech, a tak data o dlouhodobém účinku na lidi chybí. Jak se jejich užívání v řádu desítek let podepíše na vašem zdraví, vám dnes nikdo nezaručí.
Nejčastěji používaným aditivem v suplementačním průmyslu je bezesporu stearan hořečnatý, označovaný jako E572. Tato látka se běžně používá jako protispékavá látka, stabilizátor a nejčastěji jako plnidlo při výrobě lékových i vitaminových tobolek a tablet. Roky je podrobován studii, které testují jeho zdravotní nezávadnost, a zatím odolává. Na pozoru by se však měli mít vegetariáni a vegani. Přestože jej lze získat z rostlinných zdrojů, často se do doplňků stravy dostává z vepřového či hovězího tuku.
Výrobky plné kompromisů
O poznání horší je to pak s těžkými kovy – rtutí, olovem nebo kadmiem, polycyklickými aromatickými uhlovodíky, aromatickými aminy a dalšími potenciálními karcinogeny. Ačkoli jsou prokazatelně škodlivé a konzumací se v těle ukládají, česká i evropská legislativa jejich obsah – byť ve velmi omezeném množství – toleruje. Nicméně nevidím jediný důvod, proč bychom je měli dobrovolně konzumovat.
Potenciálně nebezpečné látky se nevyhýbají ani dětským suplementům, například ve formě umělých ochucovadel. Dítěti sice doplněk stravy zachutná, spolu s účinnou látkou ale spolyká i přísady, které mohou jeho zdraví uškodit. Některé studie naznačují, že například dlouhodobá konzumace sacharinu, nejoblíbenější náhražky sacharózy, přispívá k jaterním zánětům nebo rozvoji nádorů. Výrobce či distributor jsou ale spokojení, protože umístěním zboží do nákupního košíku jejich odpovědnost víceméně končí. Zato vy jste s vitaminy přikoupili například i polychlorované bifenyly, křemičitan hořečnatý, těžké kovy, mykotoxiny nebo jiné kontaminanty.
Největší riziko představují doplňky stravy s původem mimo Evropu. Přestože přímý prodej takových produktů na území EU často není povolen, u zahraničních (zejména amerických) prodejců si je snadno pořídíte. Tamní zákony totiž říkají, že můžete používat cokoli, co nebylo zakázáno. Snadno tak narazíte zejména na nechvalně známý oxid titaničitý, který právě američtí výrobci používají v potravinářství jako bělící pigment. V Česku jsme se s ním přitom mohli setkat ještě nedávno – jeho používání bylo zakázáno teprve v srpnu loňského roku. Naším cílem ale vždy bylo přinášet na trh takové doplňky stravy, které se budou vyznačovat maximální čistotou a kvalitou. Namísto syntetických aditiv jsme proto začali využívat přírodní alternativy.
Příroda to umí nejlépe
Organickou akácii možná znáte pod názvem arabská guma. Tento plod afrického keře je zajímavý hned z několika důvodů. Na rozdíl od syntetických aditiv není v suplementu „navíc“, ale sám je výživovým doplňkem s velkým zdravotním přesahem. Jako bohatý zdroj vlákniny pomáhá střevní motilitě a trávení. Akáciová vláknina představuje prebiotikum, tedy potravu pro střevní mikrobiom, který z ní vytváří mnoho důležitých látek, například vitaminů či aminokyselin. Akáciová vláknina také pozitivně ovlivňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Akácie nás oslovila i po etické stránce své produkce. Vybrali jsme si takového dodavatele, který se drží stejné myšlenky jako my – usiluje o to, aby jeho surovina byla šetrná nejen k lidskému tělu, ale i přírodě. Naše aditivum je tak v bio kvalitě a pochází z udržitelně pěstovaných akácií. Zároveň je uhlíkově neutrální, takže jeho produkce nezatěžuje životní prostředí.
Kvůli řadě nejistot v běžně dostupných doplňcích stravy je nasnadě otázka: má v dnešní době suplementace vůbec smysl? Kvůli vyčerpané zemědělské půdě a průmyslovému zpracování klesá výživová hodnota potravin, a nám se tak na talíř dostávají nutričně chudá jídla. Pokud se rozhodnete pro užívání výživových doplňků – ať už kvůli doplnění deficitu vitaminů a minerálů ve stravě, nebo například pro zlepšení zdraví – jste na správné cestě. Nehledejte ale zkratky. Suplementace má smysl tehdy, je-li pravidelná a dlouhodobá. Ujistěte se proto, že to, co svému tělu dodáváte, je opravdu kvalitní.
Zdroj: Trime, Michal Kočí
Foto: Mika Baumeister, Unsplash
Více z medicíny a zdraví na CZECHSIGHT:


Dospím se v důchodu? Aneb jak si udržet kognitivní schopnosti (czechsight.cz)


Petr Kašík
V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie
sledovat :
Vstup do diskuze