V roce 2018 provedl izraelský potravinářský podnik Aleph Farms průlom v oblasti výroby masa. Kultivací buněk, napodobující strukturu hovězího masa, vytvořil první laboratorní steak na světě, který byste si v supermarketu snadno spletli s opravdovým.
Společnost doufá, že do budoucna poskytne přístup ke svému „masu bez porážky“ nejen celému světu, ale i Vesmíru. Ruští astronauti totiž pomocí této metody úspěšně vypěstovali maso na Mezinárodní vesmírné stanici, 400 kilometrů od nejbližšího přírodního zdroje. Podle pondělní tiskové zprávy společnosti Aleph Farms se tak stalo 26. září na palubě ruského segmentu stanice.
Buňky hovězího masa byly ze Země přeneseny do Vesmíru, kde byly pěstovány pomocí 3D Bioprinteru, vyvinutého ruskou společností 3D Bioprinting Solutions. Metoda spočívá v napodobování přirozeného procesu růstu svalové tkáně uvnitř těla živého dobytka.

Experiment nejenže osvětluje cestu v budoucnosti pěstování masa, které není závislé na přírodních zdrojích, ale také schopnost odolávat extrémně nepříznivým podmínkám, kterým je v kosmu vystaven. „Dokazujeme, že laboratorně pěstované maso lze vyrábět kdykoli a kdekoli,“ řekl generální ředitel Aleph Farms, Didier Toubia.
Dá se takový steak vůbec jíst? Aleph Farms se nechali slyšet, že co se chuti masa týče, čeká jejich společnost ještě spousta práce.
Líbil se vám článek? Odměňte nás sledováním naší stránky na Facebooku. Každá práce něco stojí a bez vaší podpory se neobejdeme. Děkujeme.
Zdroj: Futurism


Lukáš Kekrt
Populizátor vědy, ultramaratonec a naivní tramp, mikrobiologie, Karlova Univerzita
sledovat :
Vstup do diskuze