Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v USA zveřejnila zprávu, že tísňová linka zaznamenala od vypuknutí pandemie značný nárůst telefonátů ohledně otrav chemikáliemi. První případ linka zaznamenala 19. ledna.
Výzkumníci zatím neurčili přímou souvislost mezi otravou chemikáliemi a snahou ochránit se před koronavirem. Nicméně oproti roku 2019 CDC zaznamenala 20% nárůst ve volání o pomoc kvůli otravě z čistících a/nebo dezinfekčních prostředků.
Nejvíce telefonátů proběhlo na začátku letošního března. Kvůli celosvětovému nedostatku vhodných dezinfekčních prostředků bylo nejčastějším důvodem volání o pomoc použití bělidla. Jak sdělilo CDC: „Doba, kdy se začalo hlásit více otrav chemikáliemi přímo sedí s dobou, kdy se média začala masově věnovat koronavirové pandemii, ve stejné době z obchodů vymizely čistící a dezinfekční prostředky a objevila se i první doporučení nevycházet z domů.“
Nárůst hlášení otrav jedovatými chemikáliemi:

Největší procento otrav se týká dětí do pěti let. To ale platilo i před vyhlášením krize. Téměř polovina hovorů se týká dětí, jež požily jedovaté chemikálie.
„Spousta lidí radí, že bychom měli mýt čerstvé potraviny mýdlem. To není dobrý nápad. Je obecně známé, že mýdlo způsobuje zvracení a/nebo průjem“ vysvětluje mikrobiolog z Rutgers University Donald Schaffner.
Co se týče informací na internetu nebo i ve zprávách, je potřeba být velmi obezřetní. Pokud si nejste v něčem jistí, podívejte se na stránky hlavních zdravotnických organizací, jako je CDC nebo Světová zdravotní organizace.
Co se týče čistících a dezinfekčních prostředků, CDC doporučuje toto:
· Vždy čtěte pokyny na etiketě a držte se jich
· Pro ředění používejte pouze vodu pokojové teploty (pokud není na etiketě uvedeno jinak)
· Vyhněte se míchání chemikálií
· Noste ochranné prostředky na oči a kůži
· Zajistěte dostatečné množství čerstvého vzduchu
· Chemikálie uchovávejte mimo dosah dětí
Zároveň je důležité upozornit na skutečnost, že zatím nebyl hlášen žádný případ, kdy by se člověk nakazil koronavirem z jídla. Proto Schaffner radí: „na mytí čerstvého ovoce a zeleniny používejte pouze a jenom studenou vodu“.
Zdroj: Sciencealert
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash


Jacqueline Bernasová
Humanistka, co se snaží vidět svět v co nejširších kontextech. Nenapravitelný snílek milující knihy a filmovou hudbu. Univerzita Karlova.
Vstup do diskuze