Zvýšená hladina skleníkových plynů nemusí být zapříčeněna pouze spalováním fosilních paliv. Velkou část produkce má na svědomí produkce červeného masa. Nyní si ukážeme, jak by se i tento problematický sektor dal přeměnit na uhlíkově neutrální.
Jednu z cest nabízí Ranney Ranch v Novém Mexiku. Dobytek se zde pase na 33 menších pozemcích. Na jedné pastvině zvířata pobývají od několika dní do několika týdnů. Po určitém čase přesune farmář stádo na jinou část pozemku. Právě použitá pastvina má 6 měsíců na regeneraci. Díky takovému systému není narušena biodiverzita flóry a pastva se stává zdravější.
Pro krávy je pastva důležitá na začátku a na konci chovu. I přesto, že jsou obě období poměrně krátká, dokáží zvířata napáchat na pastvě poměrně velké škody. Dochází k hroucení celého lučního ekosystému, který se později těžko obnovuje. Půda se stává méně kompaktní, rostliny rostou pomaleji a díky tomu se ztrácí kapacita uhlíku, kterou je celý pozemek schopen uchovat.
Metodou několika menších pastvin dokážeme napodobit prostředí, které je pro přírodu přirozené. Divoké stádo se totiž stravuje podobně. Využívá ty části prostředí, které jsou zdravé a po vyčerpání určité kapacity se přesune a nechá půdě čas na regeneraci. Ke zničení pastviny stačí relativně malý počet zvířat. Uniformní a dlouhodobá pastva je pro ekosystém nevhodná, jelikož si krávy budou vybírat jen určitá místa k pastvě, která postupně ničí. Na pozemku pak začínají růst jen ty rostliny, které dobytek nepreferuje a díky tomu se diverzita snižuje. Díky rychlé rotaci pozemků toto dokážeme eliminovat. Zasaženější části pozemku nejsou tak zničené a navíc mají čas na obnovu.
Podle řady farmářů se díky zavedení zmíněného systému zefektivnil růst travin a došlo k celkovému zlepšení prostředí, které na pozemek přineslo další zvěř např. ptáky. Zdravější flóra navíc podporuje existenci mikroorganismů, které zkvalitňují půdu. Cooper Hurst z Mississippi dokonce říká, že po změně systému nemusí dokupovat žádná syntetická hnojiva pro svůj pozemek a pro krávy má mnohem bohatší stravu než dříve.
Díky pozorovaným změnám byla v regionu Southern Great Plains byla na dané téma vypracována studie, která sledovala jak se úrovně dusíku chovaly po změně na udržitelné pastviny. Díky změně se pastviny nestaly jen uhlíkově neutrální ale dokonce negativní! To znamená, že dokáží uchovat více uhlíku než vyprodukovat.
Takto dramatická změna je samozřejmě vítaná. Pokud by další pozorování hladin Co2 potvrdila tyto výsledky, jednalo by se o skutečně převratnou změnu. Doufejme, že co nejdříve půjde praktikovat i u nás!
Líbil se vám článek? Odměňte nás sledováním naší stránky na Facebooku. Každá práce něco stojí a bez vaší podpory se neobejdeme. Děkujeme.


Petr Kašík
V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie
sledovat :
Vstup do diskuze