Leila Strickland a Michelle Egger jsou ženy, které stojí za startupem Biomilq. Ten založily před pouhými 6 měsíci za účelem vyvinutí kojeneckého mléka, které bude tím nejlepším pro zdraví miminek, stejně jako pro pohodlí matek a životní prostředí. Na svém webu popisují firmu jako: „Vlastněná ženami, vedená vědecky (pozn. autora: jedna z žen je buněčná bioložka a druhá potravinová specialistka) a zaměřená na matky“. Cílem projektu bylo vytvořit produkt, který bude nutričně odpovídat mateřskému mléku a přitom bude vyroben ve zcela sterilních podmínkách bez možnosti jakékoliv kontaminace.

Vědkyním se nyní jako prvním v historii povedlo vytvořit dvě klíčové složky mateřského mléka – laktózu a kasein – a to za využití buněk mléčné žlázy, jak uvedly v článku na Medium.com. Ženy uvádějí, že jejich motivací bylo pomoci ženám, které nemohou kojit přirozenou cestou a musí tak často nahrazovat zdravé mateřské mléko méně vhodnými instantními produkty (zmiňují, že 84 % žen přechází na instantní produkty již během prvních 6 měsíců, kdy by mělo dítě dostávat mateřské mléko).

Autorky projektu nyní plánují navázat spolupráci s rodinami, lékaři a kojeneckými komunitami tak, aby zdokonalily svoji produkci za účelem výroby finálního produktu. Zdá se tak, že po rozšíření laboratorně vyprodukovaného masa možná dostaneme produkt mnohem většího významu.

zdroj: medium.com, biomilq.com

úvodní obrázek: Jens Johnsson (Unsplash)