V časopise International Journal of Epidemiology byla publikována studie, která naznačuje, že konzumace mléka (klasického i sójového) může zvýšit riziko rakoviny prsu.
Gary E. Fraser, prvoautora studie, poukazuje na fakt, že již malé množství denní konzumace mléka zvyšuje pravděpodobnost propuknutí rakoviny až o 30 %. Se zvětšující se dávkou, se pravděpodobnost může vyšplhat až na 80 %. Doporučená denní konzumace je podle některých zdrojů až tři hrnky denně, jak uvedl server ScienceDaily.
Celý výzkum proběhl na vzorku 53 000 amerických žen sledovaných po osm let. U žádné z nich do té doby nikdy nepropuklo onkologické onemocnění. Vědci čerpali z každodenních dotazníků, které zohledňovaly i faktory, jako je rodinná anamnéza, konzumace alkoholu, užívání léků či historii gynekologických vyšetření.
Na konci studie bylo potvrzeno 1057 nových pacientek s rakovinou prsu. Více jich bylo zaznamenáno ve skupinách, které konzumovaly více mléka. Zajímavé je, že mléčné výrobky, jako jsou sýry a jogurty, riziko nezvýšily.
Podle Frasera se může jednat o souvislost mezi hormony obsaženými v mléce a hormonální odpovědí v ženském organismu. Některé studie potvrzují, že větší konzumace mléka může souviset s vyšší produkcí IGF-1 (insulin-like růstový faktor 1), který je považován za spouštěč některých druhů rakovin.
Zdroj: https://academic.oup.com/ije/advance-article-abstract/doi/10.1093/ije/dyaa007/5743492?redirectedFrom=fulltext
Foto: Brian Suman, Unsplash


Petr Kašík
V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie
sledovat :
Vstup do diskuze