I když vlašské ořechy běžně označujeme za ořechy, technicky jsou to semena ovoce. Nový výzkum naznačuje, že ti, kteří zahrnou toto "ovoce" do svého jídelníčku, mají určité zdravotní výhody, včetně menšího přírůstku hmotnosti a rizika vzniku kardiovaskulárnich chorob.
Denní porce vlašských ořechů se rovná 1 unci (28,35 g), 1/4 šálku nebo 12-14 polovinám vlašských ořechů a má nutriční složení:
• 190 kalorií
• 18 gramů tuku (včetně 13 gramů polynenasycených tuků)
• 4 gramy sacharidů
• 4 gramy bílkovin
• 2 gramy vlákniny
• 1 gram cukru
• Žádný sodík ani cholesterol
Podle Lauren Pelehach Sepe, odbornice na klinickou výživu z Kellman Wellness Center v New Yorku, jsou vlašské ořechy jedny z nejzdravějších ořechů, které můžeme jíst. Zároveň dodává, že nabízejí více zdravotních výhod v porovnání s jinými ořechy, neboť obsahují nejvyšší množství omega-3 mastných kyselin.
"Jsou bohaté na zdravé tuky, antioxidanty i několik základních minerálů," vysvětlila pro Medical News Today. "Vzhledem k jejich příznivému nutričnímu profilu jsou vlašské ořechy důležitou součástí zdravé výživy."
Vlašské ořechy a kyselina alfa-linolenová
Pro současnou studii vedoucí autorka Lyn Steffen, profesorka epidemiologie a komunitního zdraví na University of Minnesota School of Public Health, uvedla, že hlavním cílem je zjistit, zda konzumenti vlašských ořechů mají lepší stravovací režim a lepší kardiovaskulární rizikový faktor. Během 30letého sledování porovnávala tyto dobrovolníky s těmi, kteří vlašské ořechy nejedli. Pro pozorovací studii prof. Steffen a její tým využil výsledk ze studie vývoje rizika koronárních arterií u mladých dospělých (CARDIA), která začala v letech 1985-1986 se skupinou více než 5 000 mužů a žen bělochů a černochů ve věku 18 až 30 let.
Výzkumný tým zkoumal údaje pro 3 023 účastníků CARDIA, které zahrnovaly 352 konzumentů vlašských ořechů, 2 494 konzumentů ostatních ořechů a 177 účastníků, kteří ořechy nejedli. Po přezkoumání fyzikálních a klinických měření po 30 letech výzkumníci zjistili, že konzumenti vlašských ořechů vykazovali lepší profil rizika srdečních chorob, včetně:
• Nižšího indexu tělesné hmotnosti (BMI)
• Obvodu pasu
• Krevního tlak
• Hladiny triacylglyceridů
Dr. Steffen řekla, že zjištění nejsou překvapující, protože vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem rostlinných n-3 mastných kyselin, konkrétněji kyseliny alfa-linolenové (ALA) a dalších antioxidantů. ALA je důležitá především pro řízení životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn a slouží jako zdroj enrgie. Jiné ořechy jsou také výživné a obsahují mastné kyseliny a antioxidanty, ale jiné druhy ořechů neobsahují tuto kyselinu.
Podle odbornice na klinickou výživu neexistuje přesná odpověď na otázku, jaké je ideální množství denní konzumace ořechů. Přesto navrhla, že asi 7 vlašských ořechů denně může poskytnout určité výhody. "Cílem není ani tak konkrétní číslo, ale začít denně zařazovat podobné potraviny do vaší stravy, abyste dosáhli maximálního užitku."
Lauren Pelehach Sepe řekla, že by ráda viděla více výzkumů, které by se zabývaly všemi mechanismy, kterými vlašské ořechy poskytují zdravotní výhody, konkrétně jejich vliv na střeva. "To by mohlo vést nejen k lepšímu pochopení toho, jak mohou vlašské ořechy snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, ale také k jiným zdravotním stavům," dodala.
Úvodní foto: Tom Hermans, Unsplash
Zdroj: Medicalnewstoday.com
Originální publikace: Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases
Více ze stravy na CZECHSIGHT:






Martina Csomová
Studentka Fyziologie živočichů a člověka zabývající se kardioprotektivními mechanismy. Ve volném čase si ráda přečte knížku, chodí na procházky do přírody a vymýšlí nové recepty.
Vstup do diskuze