Konzumace kávy a dalších kofeinových nápojů v těhotenství se obecně považuje za rizikový faktor, který může vést k poruchám vývoje plodu, snížení porodní váhy, předčasnému porodu, nebo dokonce k potratu. Vědecký tým z australské Queenslandské univerzity si dal za úkol zjistit, zda je opravdu popíjení kávy v těhotenství tak riskantní. Svou studii publikoval v časopise International Journal of Epidemiology.

Káva je nejkonzumovanějším nápojem na světě. V mnoha evropských zemích pak průměrná konzumace kávy dosahuje hodnot až čtyř šálků denně na osobu, což odpovídá více než 400 miligramům kofeinu, hlavního metabolitu kávy (který se vyskytuje i v černém a zeleném čaji nebo čokoládě). Kofein funguje na náš mozek jako stimulant. V mozku se přirozeně vyskytuje molekula zvaná adenosin, která způsobuje ospalost. Kofein se adenosinu nápadně podobá, a tak je schopný se navázat na jeho receptory – jen bez příslušné zpětné vazby, tedy pocitu únavy.

Pití kávy, stejně tak jako konzumace alkoholu nebo kouření, se během těhotenství zásadně nedoporučuje kvůli možným nežádoucím efektům na vyvíjející se plod. „Dle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by těhotné ženy neměly konzumovat více než 300 miligramů kofeinu denně, což jsou dva až tři šálky kávy,“ říká vedoucí australského týmu, doktorka Gunn-Helen Moen. Přesto například v USA až 70 % žen během těhotenství kofein stále přijímá.

„Rozhodli jsme se tedy objasnit, zda kofein doopravdy zvyšuje riziko komplikací při těhotenství. Náš výzkum jasně říká, že tomu tak není,“ prozrazuje Moen. Rizika spjatá s konzumací kofeinu během těhotenství tedy zřejmě nemají dostatečný vědecký základ. „Obavy z kofeinu vychází ze studií, v nichž je prakticky nemožné odlišit vliv samotného kofeinu od dalších rizikových faktorů, například kouření, pití alkoholu nebo špatného stravování,“ vysvětluje doktorka Moen.

Klinická studie „naoko“

Věda využívá ke studiu vlivu látek na organismus různých nástrojů. V první řadě to jsou buněčné kultury a pokusná zvířata, účinek mnoha molekul se ale může velmi lišit u zvířat a člověka. Pro tyto účely je zde klinické testování, nejčastěji v podobě dvou skupin lidí, z nichž jedna dostane testovanou látku, druhá pouze placebo. Výzkum s lidmi ale samozřejmě obnáší o dost více omezení než testování na zvířatech, některé studie tedy nepřipadají v úvahu. Obzvlášť pokud by testovaným subjektům hrozila závažná zdravotní rizika.

„Nemůžeme nutit těhotné ženy denně pít předepsané množství kávy, v naší studii jsme tedy využili pouze genetické analýzy, která prakticky napodobuje klinické testování s pacienty,“ popisuje studii jeden z autorů doktor Daniel Hwang. Vědci využili takzvané mendelovské randomizační studie. Tak matematicky zkoumali nejen vztah konkrétního rizikového faktoru (pití kávy) a komplikací při těhotenství, ale také započítali určité genetické předpoklady. K tomu výzkumníci využili dat z rozsáhlé genetické databáze UK Biobank.

Video z dílny Queenslandské univerzity shrnuje zásadní poznatky nejnovější studie australského týmu.

Bez kávy ani ránu? Poděkujte rodičům

Studie přináší další zajímavé zjištění, že míra konzumace kávy je do jisté míry daná geneticky. Jinými slovy, náruživí konzumenti kávy se už tak mohli narodit. „Prokázali jsme, že tyto konkrétní geny ovlivňují konzumaci kávy nejen v celé populaci, ale také u těhotných žen, které byly součástí naší studie“ říká doktor Hwang.

Nejnovější studie ovšem rozhodně není potvrzením, že by kofein byl v těhotenství neškodný v jakémkoliv množství. Sami autoři totiž uznávají, že jejich výzkum se zaměřil pouze na některé komplikace těhotenství a vysoké dávky kofeinu pořád mohou mít vliv na jiné klíčové momenty vývoje plodu. „Z tohoto důvodu stále nemůžeme v těhotenství doporučit vyšší konzumaci kávy, spíše tu přiměřenou,“ upozorňuje doktorka Moen. Jako obvykle i tady platí „všeho s mírou“.

Originální publikace: Caroline Brito Nunes, et al. Mendelian randomization study of maternal coffee consumption and its influence on birthweight, stillbirth, miscarriage, gestational age and pre-term birth, International Journal of Epidemiology, 2022 (IF: 7.34)
Zdroj: ScienceDaily
Úvodní obrázek: Working mom photo created by freepik - www.freepik.com

Další články na téma konzumace kávy na Czechsight

Je znám stimulační účinek kávy na trávicí procesy
Údaje načnačují souvislost kávy s vyšším množstvím střevních bakterií, jako jsou bifidobakterie, které mají příznivé účinky v naší střevní mikroflóře.
Nadměrné pití kávy je spojeno s menší velikostí mozku a vyšším rizikem demence
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Byla potvrzena spojitost mezi vysokou spotřebou kávy, zmenšeným objemem mozku a zvýšenou pravděpodobností demence.
Pravidelný přísun kofeinu negativně ovlivňuje architekturu našeho spánku
Že je šálek kávy schopen pomoci od ospalosti a oddálit čas jít do postele je známá věc. Nově však vědci zjistili, že pravidelná konzumace kofeinu mění složení našeho spánku, oddaluje sny a vede k větší únavě po probuzení.