Hladina omega-3 mastných kyselin je stejně dobrým ukazatelem úmrtnosti jako kouření. Ukazuje to nový článek publikovaný v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, ve kterém vědci komentují data skupiny lidí z tzv. Framingham Offspring Cohort. Její monitoring celkově trvá bezmála 50 let.

Výzkum potvrdil, že hladina omega-3 mastných kyselin v červených krvinkách je velmi dobrým ukazatelem rizika mortality. Vyšší množství těchto kyselin, které jsou obsažené např. v rybách, prodlužuje délku života až o 5 let. Oproti tomu kouření snižuje průměrnou délku života asi o 4,7 roku.

Při studii byla analyzována data 2240 jedinců, kteří byli starší 65 let. Každý z nich byl monitorován v průměru 11 let. Úkolem bylo objasnit, které mastné kyseliny by mohly fungovat jako nejlepší možný ukazatel rizika úmrtí. Ve výsledku bylo dosaženo čtyř různých mastných kyselin, mezi kterými byly i omega-3. Zajímavostí bylo, že ve dvou případech se jednalo o nasycené mastné kyseliny, které obvykle přispívají riziku kardiovaskulárních onemocnění. "Ne všechny nasycené mastné kyseliny jsou špatné. Jejich hladina v krvi rovněž nemůže být regulována dietou, stejně jako v případě omega-3," dodává autor studie Aleix Sala-Vila.

Výsledky poukazují na to, jak je personalizace úpravy jídelníčku důležitá. "Některé drobné změny mohou mít ve výsledku značný dopad na zdraví pacienta. Záleží pouze na tom, jaká data získáme z předchozích analýz krve," dodává Sala-Vila.

Autoři se teď zaměří na aplikování podobného modelu u evropské populace. Zároveň každému doporučují konzumovat tučné ryby alespoň dvakrát týdně, aby došlo ke zvýšení hladiny omega-3 mastných kyselin.

Zdroj: Eurekalert; https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab195/6301120
Foto: Drew Farwell, Unsplash